Vekâletname ile beraber gerekli kurumlarla irtibata girilerek gerekli dosya oluşturulur. Toplanan belgeler ile aracın güncel değer kaybını belirleyen resmi ekspertiz raporu ile beraber başvurulur.
Kazadan önce araç eğer 50.000 TL’de alıcı bulabiliyor ama kaza sonrasında yapılan tamire rağmen hasar kaydı nedeni ile ortaya çıkan kayıptan dolayı artık aracın fiyatı 45.000 TL’ye düşüyor ise, aradaki bu 5.000 TL fark araçtaki değer kaybının miktarını ortaya çıkarıyor.
Araç Değer Kaybı Nasıl Alınır?
Bir kaza sonucunda aracınızın değer kaybetmesi aracın satılmasını önemli ölçüde zorlaştırır ve bu durum da 2. El satış değerini düşürdüğü için maddi değer kaybı ortaya çıkar. Araç değer kaybı tazminatı sayesinde, araç sahiplerinin, kusurlu olmadığı hasarlarla ilgili ortaya çıkan mağduriyetlerinin giderilmesi amaçlanır.
Sahibi olduğunuz aracınız herhangi bir trafik kazasına karışmışsa aracınızda ortaya çıkan maddi hasarlar sigorta poliçeleri tarafından karşılanır.
Ama sigorta şirketleri kaza sonucunda ortaya çıkan hasarların onarım giderlerini araç sahiplerine ya da yetkili servise öder. Ama aracın kaza nedeni ile uğradığı değer kaybı ile ilgili tazminatlar da araç sahipleri tarafından talep edilmediği sürece ödemekten kaçınır.
Araç Değer Kaybı Nereden Alınır?
İhtiyari Mali Mesuliyet Sigortası (KASKO) poliçelerine bağlı olarak meydana çıkan değer kaybı talebinde bulunulamaz.
Bu tazminat türü, kasko poliçelerinin çoğunda teminatına dahil edilmez.
Araç değer kaybı taleplerinde sorumlu olan kişiler, Zorunlu Mali Mesuliyet Sigortası (Trafik) poliçesini düzenleyen sigorta şirketi, kusuruyla kaza oluşumuna neden olan karşı aracın ruhsat sahibi ve aracın sürücüsü müteselsilen sorumludur.
Araçların hasar nedeni ile ortaya çıkan değer kaybı tazminatları sigorta poliçesi teminatı kapsamında yer alır. Bilinmesi gereken en temel konu ise, aracın değer kaybı karşı tarafın trafik sigortasından karşılanır. Bu işlemin sizin trafik poliçenize ya da prim hesabınıza herhangi bir etkisi olmaz.
Araç Değer Kaybı Hesaplama Kriterleri Nelerdir? Araç Değer Kaybı Nasıl Alınır? Kaza yapan aracın ikinci el piyasasında değer kaybetmesi araç değer kaybı olarak tanımlanır. Kazanın ertesinde araç muayene ve bakım işlemlerinden geçse dahi arabanın satış fiyatında bir düşüş gözlemlenir. Kaza öncesindeki satış fiyatı, hasar alan aracın değerinde olumsuz bir sonuca neden olur ve bu durumda kazanç kaybı meydana gelir.
Belli bir oranda hasar alan araçların kusurlu olarak ikinci el piyasasında satışa sunulması, yeni alıcıların bilgilendirilmesi açısından önem taşır.
Kaza sonrasında diğer araç sahibine oranla daha kusurlu bulunan kişi, araçta meydana gelen değer kaybının sorumluluğunu üstlenir.
Değer kaybında açığa çıkan tutar, kusurlu bulunan sürücü tarafından karşılanır. Tamir sürecinde orijinal parçalar da tercih edilse, araç kayıtlara kusurlu olarak kaydedilir.
Kaza sırasında kusurun siz de bulunmaması halinde bile aracınızın değer kaybı yaşaması söz konusudur.
Bu gibi durumlarda yaşadığınız kaybın karşılanması için yasal yollara başvurabilirsiniz. Kusurlu bulunan taraftan değer kaybına karşılık olarak mahkeme aracılığıyla hakkınızı talep edebilirsiniz.
Araç Değer Kaybı Hesaplama Nasıl Olur? Araç değer kaybı hesaplama kriteri, bazı değişkenler aracılığıyla belirlenir. Aracın üretim yılı, hasar geçmişi, kilometresi, markası, modeli, trafiğe çıkışı ve piyasa değeri gibi değişkenlerin hesaplama sürecinde dikkate alınır.
Araç değer kaybı hesaplama formülü, hasar miktarına ve kilometre katsayısına göre belirlenir. 75.000 km ile 149.000 km arasında yol kat eden tüm araçların katsayı çarpanı yeni düzenlemeyle aynı alınır. Araçtaki toplam değer kaybı; baz değer kaybı, hasarın boyutu ve aracın yıpranma düzeyi çarpılarak elde edilir.
Araç değer kaybı tazminatı nasıl alınır?
Kazadan önceki ikinci el piyasa değeriyle kazadan sonraki ikinci el piyasa değeri arasındaki düşüş farkı olan ‘araç değer kaybı’ tazminatı almak istiyorsanız, dikkat! Sigorta şirketinden talepte bulunun. Talep etmezseniz, ‘araç değer kaybı’ hiçbir şekilde karşılanmıyor. Tek taraflı bir kaza varsa, değer kaybı tazminatı istenemiyor.
Yüzde 100 kusurlu taraf da değer kaybı tazminatı talep edemiyor. Trafik kazası sonrası “araç değer kaybı” tazminatı talep etmek isteyen okurlarım, ne yapmaları gerektiğini öğrenmek istiyorlar.
“Pert (kullanılamaz hale gelme) kararı” verilmesi halinde, birden fazla kazaya karışan araç, ikinci kez aynı yerinden, örneğin iki kere sol ön kapısı zarar gördüyse, “araç değer kaybı” istenip istemeyeceğini soruyorlar.
Araç Değer Kaybı Tazminatı Nasıl Hesaplanır Araç değer kaybı tazminatı ikinci el araç alımında aracın değerleri ve kaza durumları önemlidir. Bundan dolayı araç değerlerini doğru bir şekilde bilmek ve ağır kazalarını tespit etmek aracın değeri hakkında sağlıklı veriler verir. Günümüzde hemen hemen her gün araç kazaları yaşanmaktadır.
Bu araçların kazaları zorunlu trafik sigortası olan trafik sigorta poliçesi tarafından karşılanmaktadır. Bu zorunlu sigorta sadece karşı tarafın araç hasarını karşılamaktadır. Kaza sonucundan tutanak tutulur ve bu tutanak tutulması neticesinde araçların hasarı onarılır. Resmi kayıtlara işlenen bu kayıtlar neticesinde ise aracın değeri düşmektedir.
Araç Değer Tazminatı Nasıl Hesaplanır? Aracın değerini düşüren pek çok husus bulunmaktadır. İkinci el araç alacak veya aracını satacak kişiler de araç değer kaybı hesaplama işlemi ile araçlarının gerçek değerini öğrenmektedirler.
Aracın değerinin kaybını etkileyen pek çok durum bulunmaktadır. Bu hususlardan ilki ise aracın kilometresidir. Kilometresi fazla olan araçların araç değerleri ile ters orantılıdır.
Kilometre ne kadar artarsa araç değeri de o kadar düşecektir. Araç değer kaybı hesaplama işlemi yaparken bu hususa dikkat etmek gerekir.
Aracın değerini düşüren bir diğer etmen ise aracın kaza geçmişidir. Fazla kazaya karışmış araçların değerleri de ona göre düşecektir. Bunun için kaza geçmişi resmi kayıtlarda çok olan araçların değer kaybı da o kadar fazla olacaktır.
Araç değer kaybı hesaplama yaparken dikkat edilmesi gerekilen bir diğer etmen ise aracın parçalarının orijinallik durumudur. Araçlar kazaya karışmasa dahi sürtünmeden veya başka bir yere çarpmadan dolayı aracın parçaları zarar görebiliyor. Bundan ötürü araç sahipleri hasarlı bölgeyi boyatmaktadır. Boyalı araçlar aynı şekilde değer kaybına uğruyorlar.
Araç Değer Kaybı Tazminat Davaları Araç değer kayıpları için sigorta şirketlerine maddi tazminat davaları açılabilmektedir. Eğer ikinci el almış olduğunuz aracın sigorta şirketi tarafından daha az bir hasar gözükürse bu durumu tespit etmeniz durumunda tazminat davası açabilirsiniz. Tazminat davasını sadece sigorta şirketlerine değil şahıslara da açabiliyorsunuz.
Bunun için aracın değer kaybının doğru bir şekilde hesaplanması ve buna yönelik satış gerçekleştirilmesi oldukça önemlidir. Araç kazaya karışmanız durumunda ise yine karşı tarafa tazminat davası açabiliyorsunuz.
Araç Değer Kaybını Sigorta Karşılar Mı? Kazaya karışan her araç, sigortanın sunmuş olduğu değer kaybından yararlanmayabilir. Bu gibi durumlarda aracınızı sigortalatmadan önce kasko poliçenizi detaylı incelemeniz gerekir. Bazı poliçelerde değer kaybını sigorta karşılarken bazılarında karşılayamayabilir.
Bu durumu göz önünde bulundurarak haklı ve haksız olduğunuz şartlarda bile sigortanızdan aracınızdaki hasar kaybı için hak talebinde bulunabilirsiniz. Bu koşulları karşıladığınızı düşünüyorsanız sigorta şirketinize aracınızdaki hasar tespiti tazminatı için başvurabilirsiniz.
Online araç değer kaybı hesaplama yapmak için ilgili sigorta şirketinden destek talebinde bulunabilir, poliçelerin kapsamlarını karşılaştırabilirsiniz.
Değer kaybı yaşayan araç için tazminat talebinde bulunabilmesi için ilgili kişinin kusursuz görülmesi gerekir. Hak talebinde bulunmak isteyen araç sahibi, suçlu ise poliçeniz kapsamında tazminatınız değerlendirilir.
Üçüncü kişiler tarafından meydana gelen kazalarda değer kaybı talebinde bulunabilir, park halindeyken aracınız hasar aldıysa başvuru işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz.
Araç değer kaybı hesabı nasıl yapılır sorusuna yanıt arayan sürücüler, gerekli belgelerle sigorta şirketine başvurarak kesin bir tutar elde edebilir. Siz de aracınızı sigortalatmadan önce şirketlerin poliçe kapsamlarını dikkate alabilirsiniz.